PIT – ‘Verbeter-theater’

Op vrijdag 31 januari 2014 stond er een artikel genaamd ‘Durf te falen!’ in NRC Next. Het artikel richt zich op de mogelijkheden die het improviseren de mens biedt. Niet alleen vanuit vermaak en dramaturgisch oogpunt, nee: de mogelijkheden om allerlei regels en verwachtingen in het dagelijkse leven te doorbreken en eens te gaan improviseren.

Gemma Venhuizen, de schrijfster van dit artikel, benoemde: “Een ter plekke bedachte rolverdeling, een decor dat bestaat bij gratie van de fantasie, dialogen zonder script: impro is veel losser dan ‘echt’ theater.”

En dàt is wat Theatergroep PIT doet; improviseren vanuit het niks, hooguit enkele zinnen die de te spelen scène beschrijft.

Beeld u in: een volle zaal met publiek, één presentator en pak ‘m beet acht spelers. De presentator vraagt twee of meerdere spelers de vloer op, vertelt de kaders van een bepaalde situatie en het spel mag beginnen.

Uiteraard zijn er wel eens scènes die wat minder mooi uitpakken dan andere. Maar fouten maken mag. De gouden regel binnen het improviseren luidt: “Durf te falen”. Improvisatie kan daarom ook bestempeld worden als een goede leerschool voor het leven: accepteer een ander zonder hem te willen veranderen, accepteer de situatie zoals hij is en accepteer bovenal jezelf.

Al negen jaar spelen wij als Theatergroep PIT vijf keer per jaar in Theater de Lindenberg deze vorm van improvisatietheater. En het is populairder dan ooit. De afgelopen vijftien voorstellingen waren uitverkocht. Het publiek komt na afloop vaak graag een praatje met ons maken en vertelt ondermeer dat: ‘het spel zowel luchtig, grappig als diepgaand’ is. En dat de PIT-spelers ‘elkaar versterken en het spel met elkaar op hoog niveau brengen’. Mooie reacties van een enthousiast publiek in een prachtig theater. Komend seizoen zijn we uiteraard weer van de partij in de programmering van Theater de Lindenberg en wij hopen dat we u een fantastische avond kunnen bezorgen.

Wij als PIT sluiten ons aan bij het citaat van Gemma Venhuizen: “Wat als we in de rest van ons leven wat meer durven te improviseren? Wat als we een minder perfect leven durven te leiden? Waarschijnlijk wordt het er een stuk leuker op. Niet voor niets lijkt ‘improviseren’ verdacht veel op het Engelse woord voor verbeteren: ‘improve’.

Jurriën Trappel,  speler Theatergroep PIT   Afscheid Jurrien