theatergroepPIT trainer 1


 

Yvonne Persoon

Geeft les sinds 2001.

En ze is al vanaf het ontstaan van PIT betrokken bij de groep.

Opleiding: parttime opleiding voor regie en dramadocent Toneelschool Maastricht.

Hoe is theater in je leven gekomen?

Toen ik 8 was maakte ik al verhaaltjes met de buurtkinderen. Ik had plaatjes en beelden in mijn hoofd.  Ik vertelde wat zij moesten uitbeelden. Op elk schoolrapport stond dat ik een fantasierijk meisje was.

Waar komt de passie voor theater vandaan?

Het is voor mij bijna noodzaak om met theater bezig te zijn vanwege de magie.  Het is een manier om de werkelijkheid te snappen, waarbij het verder kan gaan dan de logica en realiteit.

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met PIT

De eerste keer was toen één van de oprichters (Jobert Franken) mij vroeg. Dat was naar aanleiding van theatersportlessen aan Voorheen 080. Ik denk een jaar of 15 geleden.yvonne-p

Hoe is het om PIT te trainen?

Als een goede fles bubbels: je kan ervan blijven drinken omdat het goed valt. Als ik eerlijk ben: de meest gedreven en humorvolle Improgroep die ik ken. Het zijn gretige en kundige spelers met het vermogen tot zelfreflectie.  Er zijn geen egotrippers. Het zijn mateloze spelers, heerlijk. Soms schaterlach ik bij trainingen en soms pink ik een traan weg. En ik mag gewoon mezelf zijn, dat koester ik bij de Pitters.

Wat maakt improvisatie theater alla ‘de vloer op’ voor jou een leuke uitdaging?

Ik bereid me altijd voor, alleen tijdens de training ga ik vaak zelf improviseren door wat ik ter plekke zie. Het dwingt mij om alert te blijven en durven los te laten.

 Waar heb je aan gewerkt met PIT de afgelopen maanden

Aan het verdragen van schaamte. Aan het achterwegen durven laten van te snel woorden gebruiken, zodat het lijf gaat spreken. Het lichaam ’praat’ altijd een fractie eerder dan het gesproken woord. Verder hebben we gewerkt aan aantrekkingskracht tussen mensen, verwacht en onverwacht, pijnlijk en teder.

Wat is jouw belangrijkste uitdaging in het trainen van PIT?

Kan ik elke speler wel genoeg uitdagen?547500_401374349875458_1686435019_n

Waar ben je nog meer druk mee naast het trainen van PIT?

Ik geef ook improvisatie-lessen in de regio en soms regisseer ik theatergroepen. Verder begeleid ik verschillende soorten teams, ik ben hierbij zowel vragensteller als procesbegeleider. Tot slot ben ik agressietrainer en trainingsacteur.

Als je groot droomt, hoe zien die dromen er dan uit?

Dan heb ik mijn eigen moderne Villa Kakelbont (tussen Nijmegen en Arnhem aan het water) waar ik teams ontvang, waar workshops worden gegeven, theater wordt gemaakt, muziek en lezingen worden voorgedragen. Waar mensen elkaar ontmoeten en zich verbinden. En waar PIT elke maand optreedt en open repetities heeft want die zijn vak nóg beter dan de optredens.

 Waarom zou iemand NIET 9 april naar de voorstelling komen?

Als je die avond iemand de liefde wil verklaren. Of als iemand je nodig heeft die avond.

interview door Jochanan

Hier zie je Yvonne aan het werk, bij PIT, op TV Gelderland.