PIT speelt improvisatietheater de vloer op Dees Nick

Eens wat achtergrond over PIT en improvisatie

Theatergroep PIT: Gelderlands een-na-beste improvisatietheater-groep.

Improvisatietheater heeft een speciale plek veroverd in Nijmegen, en Theatergroep PIT is daar een lichtend voorbeeld van. Bijna alle spelers zijn al 10 jaar of langer verbonden aan de groep. De voorstellingen zijn bijna iedere keer uitverkocht.

1. Het Begin van Theatergroep PIT

Achttien jaar geleden werd Theatergroep PIT opgericht door Jobert Franken. In het prille begin had de groep een andere naam, maar al snel evolueerde het tot PIT. Hoewel de oorspronkelijke betekenis van ‘PIT’ enigszins verloren is gegaan in de nevelen van de tijd, is de groep sindsdien gestaag gegroeid. Qua aantal [10 spelers] en zeker ook qua speel-niveau. Een opmerkelijk kenmerk is de consistentie van de huidige groep, waarvan het merendeel al meer dan tien jaar betrokken is.

2. De Invloed van “De vloer op”

PIT haalt zijn inspiratie uit het televisieprogramma “De vloer op”, waar acteurs als Pierre Bokma en Saskia Temmink hun improvisatietalent vertonen. Of beter, vertoonden. Want het programma is opgehouden. Bijzonder wel te bedenken is, is dat dat TV programma van 2uur spel terug werd gesneden naar een montage van 30 minuten. En PIT speelt live.

3. Het Improvisatietheater Proces

Improvisatie vraagt om durf en kwetsbaarheid. Zeker in het begin is het moeilijk om je voor een publiek bloot te geven zonder te weten waar de scène naartoe gaat. Kritisch zelfonderzoek blijft een essentieel onderdeel, en de spelers delen na elke voorstelling geruststellend: ‘Het gaat goed, toch?’

4. De Samenwerking en Training

Een succesvolle improvisatie vereist een goed op elkaar ingespeeld team. En ruimte geven aan elkaar, vooral wanneer meerdere mensen op het podium staan. Wekelijkse training met verschillende regisseurs, elk met hun eigen stijl, helpt de groep te evolueren en te leren.

5. Aanstaande Voorstellingen en Toekomstplannen

PIT blijft niet stilzitten en heeft voor 2024 meerdere voorstellingen gepland, waaronder op 20 april. De groep blijft evolueren en zoekt nieuwe uitdagingen om hun publiek te blijven boeien. Wil je meer weten over hun aankomende voorstellingen? Bekijk het op de officiële website van De Lindenberg.