Te begrijpen, ook voor kinderen

Stel je voor, er is een groep vrienden die samen toneel spelen, en ze heten Theatergroep PIT. Ze doen iets heel speciaals: ze verzinnen hun toneelstuk terwijl ze op het podium staan, zonder iets van tevoren te oefenen. Dat is net als wanneer jij en je vriendjes samen spelen en plotseling besluiten om piraten of prinsessen te zijn!

  1. Verzinnen tijdens het spelen: De vrienden van Theatergroep PIT doen alsof ze in een tv-show zijn en verzinnen alles ter plekke. Elke keer dat ze spelen, is het een nieuw avontuur!
  2. Verrassingen: Ze houden van verrassingen! Ze beginnen te spelen zonder te weten wat er gaat gebeuren, en dat maakt het super spannend.
  3. Lachen en serieus zijn: Soms doen ze iets dat je aan het lachen maakt, en soms doen ze iets dat je heel stil maakt omdat het zo mooi is.
  4. Gekke dingen: Af en toe doen ze echt gekke dingen die je normaal niet ziet. Dat is heel grappig en een beetje vreemd, maar altijd leuk om naar te kijken.
  5. Waar en wanneer: Als je dit zelf wilt zien, kun je op vrijdag 14 juni om 20.15 uur naar een groot huis gaan dat Theater de Lindenberg heet, in een stad genaamd Nijmegen. Daar kun je de magie van hun toneelstuk beleven!

Dus, als je van verhalen houdt die ter plekke worden gemaakt, vol met lachen en soms een beetje serieus, dan is Theatergroep PIT iets voor jou! ????

Hier zijn kaartjes te bestellen voor maar €13,50

Interactief theater bij sociale wijkteams.

Pit speelt interactieve scenes bij wijkteams

Op 17 mei 2022 vond op het IndustriePark Kleefse Waard in Arnhem een bijeenkomst plaats, georganiseerd voor de Sociale Wijkteams. Deze bijeenkomst bracht meer dan 300 professionals samen, sociale wijkcoaches die wegwijs werden gemaakt in de nieuwe organisatiestructuur.


Het doel van deze dag was duidelijk: kennis delen, ervaringen uitwisselen en de samenwerking tussen de Sociale Wijkteams versterken.


Overzicht van de Bijeenkomst


De bijeenkomst begon met een plenair programma dat een breed overzicht bood van de activiteiten en ontwikkelingen binnen de Sociale Wijkteams. Verschillende workshops volgden, die dieper ingingen op specifieke onderwerpen zoals de aanpak van complexe casuïstiek, de inzet van vrijwilligers, en de samenwerking met andere partners in het sociaal domein.

Pit speelt interactieve scenes bij wijkteams

Interactieve Scenes door TheatergroepPIT

Plenair kwam PIT weer in actie. In totaal drie rondes van een half uur scènes. In totaal 6 scènes

Tijdens de bijeenkomst werden dus interactieve scènes opgevoerd door 2 spelers van theatergroepPIT.nl. Deze scènes waren ontworpen om belangrijke thema’s en uitdagingen van de Sociale Wijkteams op een levendige en betrokken manier te belichten. De interactieve benadering zorgde ervoor dat deelnemers op een nieuwe en inspirerende manier betrokken raakten bij de besproken onderwerpen.


Impact en Reflectie


De bijeenkomst was niet alleen informatief maar ook inspirerend. Deelnemers gingen weg met nieuwe kennis, verbeterde samenwerkingsideeën en een hernieuwd enthousiasme om zich in te zetten voor hun gemeenschappen.

Pit speelt interactieve scenes bij wijkteams

Doe het fout! de Wereld van Improvisatietheater

Het artikel van Jurriën Trappel benadrukt het belang van improvisatie, waarbij fouten maken wordt aangemoedigd als een leerschool voor acceptatie en groei. Hij beschrijft ook de levendige en groeiende populariteit van improvisatietheater, zoals gedemonstreerd door Theatergroep PIT’s 18 jaar van succesvolle voorstellingen die humor en diepgang combineren met spontaniteit.

We doen mee aan onderzoek

Onderzoek Radboud Universiteit.

Eerste onderzoeken resultaten het tweede kwartaal van 2024 bekend.

Inleiding

Als Theatergroep PIT zijn betrokken bij een baanbrekend onderzoek geleid door de Radboud Universiteit. Dit onderzoek, gericht op het verkennen van de potentiële positieve effecten van een specifieke stof op creatief denken en improvisatievaardigheden, is een stap voorwaarts in de wetenschap.

Achtergrond van het Onderzoek

De Radboud Universiteit staat bekend om haar innovatieve benaderingen van wetenschappelijk onderzoek. Dit specifieke project is ontworpen om dieper inzicht te krijgen in de complexe mechanismen achter creativiteit en improvisatie. Door een combinatie van psychologische en neurologische methoden, hoopt het onderzoeksteam nieuwe inzichten te verkrijgen die niet alleen relevant zijn voor de artistieke wereld, maar ook voor bredere toepassingen in de samenleving.

Doel van het Onderzoek

Het hoofddoel van dit onderzoek is om te onderzoeken of de specifieke stof, verwerkt in pilvorm, daadwerkelijk de creatieve denkprocessen van individuen kan beïnvloeden. Door middel van gecontroleerde experimenten en observaties, willen de onderzoekers vaststellen of er een meetbare verbetering is in het vermogen tot improvisatie en creatief denken bij deelnemers die de pil innemen in vergelijking met placebogroepen.

De Rol van Theatergroep PIT

Als actieve deelnemer aan dit onderzoek zetten we ons als Theatergroep PIT in voor een collectieve periode van zes maanden. Onze leden zullen deelnemen aan verschillende experimentele sessies, workshops en evaluaties onder leiding van het onderzoeksteam. Door onze ervaring in theater en improvisatie te combineren met wetenschappelijke methoden, hopen we waardevolle inzichten te bieden die kunnen bijdragen aan de vooruitgang van het onderzoek.

Verwachte Resultaten

De resultaten van dit baanbrekende onderzoek worden verwacht tegen het seizoen 2025/2026. Hoewel het te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, hopen we op veelbelovende bevindingen die zowel de wetenschappelijke gemeenschap als de creatieve industrie zullen informeren en inspireren.

Impact op Creatieve Industrie

Als de resultaten van het onderzoek positief zijn, kan dit een aanzienlijke impact hebben op de creatieve industrie als geheel. Verbeterde methoden voor het bevorderen van creatief denken en improvisatie kunnen niet alleen theatermakers en acteurs ten goede komen, maar ook professionals in andere artistieke disciplines en zelfs in zakelijke en educatieve omgevingen.

Conclusie

De betrokkenheid van Theatergroep PIT bij dit baanbrekende onderzoek onderstreept onze toewijding aan het verkennen van nieuwe horizonten in zowel kunst als wetenschap. Door samen te werken met vooraanstaande onderzoekers aan de Radboud Universiteit, hopen we bij te dragen aan een beter begrip van de kracht van creativiteit en improvisatie.

PIT speelt op oosterlicht 2024 Dees en Stijn

Theatergroep PIT en Oosterlicht Festival

Theatergroep PIT heeft dit weekend meegedaan aan het Oosterlicht Festival 2024. Het festival, gehouden in het Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting, liet ons ook daar improviseren. Voor een enthousiast publiek.

Het Oosterlicht Festival 2024 is veel meer dan alleen een cultureel evenement; het was een viering van kunst, muziek en theater in al zijn pracht en praal. Het festival bracht zowel opkomende talenten als gevestigde artiesten samen om hun artistieke expressie te delen met het publiek.

Het festival presenteerde twee routes – de Pelgrimsroute en de Nomadenroute. Langs deze routes konden gasten genieten van een gevarieerd programma met optredens van verschillende groepen, waaronder dans, muziek en natuurlijk theater. Het diverse aanbod zorgde ervoor dat bezoekers telkens weer werden verrast en vermaakt.

De bezoekers waren onder de indruk van de levendigheid en originaliteit van de scènes die PIT heeft gespeeld.

Na het succesvolle optreden op het Oosterlicht Festival 2024 kijkt PIT vol verwachting uit naar toekomstige projecten en optredens.

20 april speelt PIT weer in de Lindenberg. Bijzijn is meemaken!

https://www.delindenberg.com/theater/theatergroep-pit-1/orderTickets
PIT speelt improvisatietheater de vloer op Dees Nick

Eens wat achtergrond over PIT en improvisatie

Theatergroep PIT: Gelderlands een-na-beste improvisatietheater-groep.

Improvisatietheater heeft een speciale plek veroverd in Nijmegen, en Theatergroep PIT is daar een lichtend voorbeeld van. Bijna alle spelers zijn al 10 jaar of langer verbonden aan de groep. De voorstellingen zijn bijna iedere keer uitverkocht.

1. Het Begin van Theatergroep PIT

Achttien jaar geleden werd Theatergroep PIT opgericht door Jobert Franken. In het prille begin had de groep een andere naam, maar al snel evolueerde het tot PIT. Hoewel de oorspronkelijke betekenis van ‘PIT’ enigszins verloren is gegaan in de nevelen van de tijd, is de groep sindsdien gestaag gegroeid. Qua aantal [10 spelers] en zeker ook qua speel-niveau. Een opmerkelijk kenmerk is de consistentie van de huidige groep, waarvan het merendeel al meer dan tien jaar betrokken is.

2. De Invloed van “De vloer op”

PIT haalt zijn inspiratie uit het televisieprogramma “De vloer op”, waar acteurs als Pierre Bokma en Saskia Temmink hun improvisatietalent vertonen. Of beter, vertoonden. Want het programma is opgehouden. Bijzonder wel te bedenken is, is dat dat TV programma van 2uur spel terug werd gesneden naar een montage van 30 minuten. En PIT speelt live.

3. Het Improvisatietheater Proces

Improvisatie vraagt om durf en kwetsbaarheid. Zeker in het begin is het moeilijk om je voor een publiek bloot te geven zonder te weten waar de scène naartoe gaat. Kritisch zelfonderzoek blijft een essentieel onderdeel, en de spelers delen na elke voorstelling geruststellend: ‘Het gaat goed, toch?’

4. De Samenwerking en Training

Een succesvolle improvisatie vereist een goed op elkaar ingespeeld team. En ruimte geven aan elkaar, vooral wanneer meerdere mensen op het podium staan. Wekelijkse training met verschillende regisseurs, elk met hun eigen stijl, helpt de groep te evolueren en te leren.

5. Aanstaande Voorstellingen en Toekomstplannen

PIT blijft niet stilzitten en heeft voor 2024 meerdere voorstellingen gepland, waaronder op 20 april. De groep blijft evolueren en zoekt nieuwe uitdagingen om hun publiek te blijven boeien. Wil je meer weten over hun aankomende voorstellingen? Bekijk het op de officiële website van De Lindenberg.

Samenstellen PIT avond is een puzzel

Samenstellen van de avond PIT

Het Samenstellen van een PIT Avond: Achter de Schermen bij PIT

Een avondje PIT, improvisatie en in-het-nu-staan. Ik, Jochanan geef je een kijkje achter de schermen van een PIT avond. Van scènes selecteren tot het bepalen van de juiste volgorde; het geheim achter een geslaagde voorstelling.

Het Creatieve Proces van Scène Selectie

Verzamelen en Beoordelen

Ik krijg scènes van verschillende pitters, elk uniek. Qua vorm, qua aantal spelers, qua omschrijving. De uitdaging is om uit deze verzameling de juweeltjes te destilleren. Met een selectie van ongeveer 50 scènes is dat een puzzel.

Kiezen en Aanpassen

De 16 beste scènes kies. Hier begint het echte werk: het oppoetsen, wegstrepen en aanpassen van de scènes om ze naar een hoger niveau te tillen. Nogal een geval van ‘kill your darlings’.

Feedback en Finetunen

Nadat de 16 scènes zijn gevormd, wordt feedback ingewonnen bij bekenden. Een cruciale stap, want externe perspectieven bieden waardevolle inzichten.

De Volgorde –  De Dynamiek

Met de scènes geselecteerd en aangepast, komt de volgende uitdaging: de perfecte volgorde bepalen voor de voorstelling. Beginnen we met een groeps-scene? of juist eindigen? krijgen spelers ongeveer het zelfde aantal scenes? Of zullen we starten met een intiemere duo-scene? Is Antoinette niet 3 keer de gefrustreerde moeder? Is er [te] veel intimiteits-scenes? Ook natuurlijk allemaal een kwestie van smaak.

En aldus

Het samenstellen van een PIT-avond is een kunst op zich. Van de zorgvuldige selectie van scènes tot het creëren van de perfecte flow. Er gaan uren van werk vooraf. En dan, dan is het 20:15, en gaan we in het nu spelen. Lekker in het NU.

Interactieve Theatervoorstelling door PIT

PIT hielp bij een interactieve personeelsdag voor ambulante gezinsbegeleiders van Pluryn Werkenrode-Jeugd. Tijdens deze dag werden situaties uit hun werk nagespeeld en besproken, waarbij gezinsbegeleiders leervragen konden indienen. Het was een waardevolle ervaring waarin PIT hun improvisatievaardigheden voor organisaties kon laten zien.

PIT speelt improvisatietheater de vloer op Dees Marcel

december 2023 – Erg goede reacties – zelf zijn we zeer tevreden.

Vrijdagavond 8 december om 20.15 uur was het zover. De zaal vulde zich met geroezemoes en de spanning achter de schermen bereikte haar hoogtepunt. Elsa, onze bekwame presentatrice, liet met flair de 7 spelers het podium betreden.