We doen mee aan onderzoek

Onderzoek Radboud Universiteit.

Eerste onderzoeken resultaten het tweede kwartaal van 2024 bekend.

Inleiding

Als Theatergroep PIT zijn betrokken bij een baanbrekend onderzoek geleid door de Radboud Universiteit. Dit onderzoek, gericht op het verkennen van de potentiële positieve effecten van een specifieke stof op creatief denken en improvisatievaardigheden, is een stap voorwaarts in de wetenschap.

Achtergrond van het Onderzoek

De Radboud Universiteit staat bekend om haar innovatieve benaderingen van wetenschappelijk onderzoek. Dit specifieke project is ontworpen om dieper inzicht te krijgen in de complexe mechanismen achter creativiteit en improvisatie. Door een combinatie van psychologische en neurologische methoden, hoopt het onderzoeksteam nieuwe inzichten te verkrijgen die niet alleen relevant zijn voor de artistieke wereld, maar ook voor bredere toepassingen in de samenleving.

Doel van het Onderzoek

Het hoofddoel van dit onderzoek is om te onderzoeken of de specifieke stof, verwerkt in pilvorm, daadwerkelijk de creatieve denkprocessen van individuen kan beïnvloeden. Door middel van gecontroleerde experimenten en observaties, willen de onderzoekers vaststellen of er een meetbare verbetering is in het vermogen tot improvisatie en creatief denken bij deelnemers die de pil innemen in vergelijking met placebogroepen.

De Rol van Theatergroep PIT

Als actieve deelnemer aan dit onderzoek zetten we ons als Theatergroep PIT in voor een collectieve periode van zes maanden. Onze leden zullen deelnemen aan verschillende experimentele sessies, workshops en evaluaties onder leiding van het onderzoeksteam. Door onze ervaring in theater en improvisatie te combineren met wetenschappelijke methoden, hopen we waardevolle inzichten te bieden die kunnen bijdragen aan de vooruitgang van het onderzoek.

Verwachte Resultaten

De resultaten van dit baanbrekende onderzoek worden verwacht tegen het seizoen 2025/2026. Hoewel het te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, hopen we op veelbelovende bevindingen die zowel de wetenschappelijke gemeenschap als de creatieve industrie zullen informeren en inspireren.

Impact op Creatieve Industrie

Als de resultaten van het onderzoek positief zijn, kan dit een aanzienlijke impact hebben op de creatieve industrie als geheel. Verbeterde methoden voor het bevorderen van creatief denken en improvisatie kunnen niet alleen theatermakers en acteurs ten goede komen, maar ook professionals in andere artistieke disciplines en zelfs in zakelijke en educatieve omgevingen.

Conclusie

De betrokkenheid van Theatergroep PIT bij dit baanbrekende onderzoek onderstreept onze toewijding aan het verkennen van nieuwe horizonten in zowel kunst als wetenschap. Door samen te werken met vooraanstaande onderzoekers aan de Radboud Universiteit, hopen we bij te dragen aan een beter begrip van de kracht van creativiteit en improvisatie.

PIT speelt op oosterlicht 2024 Dees en Stijn

Theatergroep PIT en Oosterlicht Festival

Theatergroep PIT heeft dit weekend meegedaan aan het Oosterlicht Festival 2024. Het festival, gehouden in het Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting, liet ons ook daar improviseren. Voor een enthousiast publiek.

Het Oosterlicht Festival 2024 is veel meer dan alleen een cultureel evenement; het was een viering van kunst, muziek en theater in al zijn pracht en praal. Het festival bracht zowel opkomende talenten als gevestigde artiesten samen om hun artistieke expressie te delen met het publiek.

Het festival presenteerde twee routes – de Pelgrimsroute en de Nomadenroute. Langs deze routes konden gasten genieten van een gevarieerd programma met optredens van verschillende groepen, waaronder dans, muziek en natuurlijk theater. Het diverse aanbod zorgde ervoor dat bezoekers telkens weer werden verrast en vermaakt.

De bezoekers waren onder de indruk van de levendigheid en originaliteit van de scènes die PIT heeft gespeeld.

Na het succesvolle optreden op het Oosterlicht Festival 2024 kijkt PIT vol verwachting uit naar toekomstige projecten en optredens.

20 april speelt PIT weer in de Lindenberg. Bijzijn is meemaken!

https://www.delindenberg.com/theater/theatergroep-pit-1/orderTickets
PIT speelt improvisatietheater de vloer op Dees Nick

Eens wat achtergrond over PIT en improvisatie

Theatergroep PIT: Gelderlands een-na-beste improvisatietheater-groep.

Improvisatietheater heeft een speciale plek veroverd in Nijmegen, en Theatergroep PIT is daar een lichtend voorbeeld van. Bijna alle spelers zijn al 10 jaar of langer verbonden aan de groep. De voorstellingen zijn bijna iedere keer uitverkocht.

1. Het Begin van Theatergroep PIT

Achttien jaar geleden werd Theatergroep PIT opgericht door Jobert Franken. In het prille begin had de groep een andere naam, maar al snel evolueerde het tot PIT. Hoewel de oorspronkelijke betekenis van ‘PIT’ enigszins verloren is gegaan in de nevelen van de tijd, is de groep sindsdien gestaag gegroeid. Qua aantal [10 spelers] en zeker ook qua speel-niveau. Een opmerkelijk kenmerk is de consistentie van de huidige groep, waarvan het merendeel al meer dan tien jaar betrokken is.

2. De Invloed van “De vloer op”

PIT haalt zijn inspiratie uit het televisieprogramma “De vloer op”, waar acteurs als Pierre Bokma en Saskia Temmink hun improvisatietalent vertonen. Of beter, vertoonden. Want het programma is opgehouden. Bijzonder wel te bedenken is, is dat dat TV programma van 2uur spel terug werd gesneden naar een montage van 30 minuten. En PIT speelt live.

3. Het Improvisatietheater Proces

Improvisatie vraagt om durf en kwetsbaarheid. Zeker in het begin is het moeilijk om je voor een publiek bloot te geven zonder te weten waar de scène naartoe gaat. Kritisch zelfonderzoek blijft een essentieel onderdeel, en de spelers delen na elke voorstelling geruststellend: ‘Het gaat goed, toch?’

4. De Samenwerking en Training

Een succesvolle improvisatie vereist een goed op elkaar ingespeeld team. En ruimte geven aan elkaar, vooral wanneer meerdere mensen op het podium staan. Wekelijkse training met verschillende regisseurs, elk met hun eigen stijl, helpt de groep te evolueren en te leren.

5. Aanstaande Voorstellingen en Toekomstplannen

PIT blijft niet stilzitten en heeft voor 2024 meerdere voorstellingen gepland, waaronder op 20 april. De groep blijft evolueren en zoekt nieuwe uitdagingen om hun publiek te blijven boeien. Wil je meer weten over hun aankomende voorstellingen? Bekijk het op de officiële website van De Lindenberg.

Samenstellen PIT avond is een puzzel

Samenstellen van de avond PIT

Het Samenstellen van een PIT Avond: Achter de Schermen bij PIT

Een avondje PIT, improvisatie en in-het-nu-staan. Ik, Jochanan geef je een kijkje achter de schermen van een PIT avond. Van scènes selecteren tot het bepalen van de juiste volgorde; het geheim achter een geslaagde voorstelling.

Het Creatieve Proces van Scène Selectie

Verzamelen en Beoordelen

Ik krijg scènes van verschillende pitters, elk uniek. Qua vorm, qua aantal spelers, qua omschrijving. De uitdaging is om uit deze verzameling de juweeltjes te destilleren. Met een selectie van ongeveer 50 scènes is dat een puzzel.

Kiezen en Aanpassen

De 16 beste scènes kies. Hier begint het echte werk: het oppoetsen, wegstrepen en aanpassen van de scènes om ze naar een hoger niveau te tillen. Nogal een geval van ‘kill your darlings’.

Feedback en Finetunen

Nadat de 16 scènes zijn gevormd, wordt feedback ingewonnen bij bekenden. Een cruciale stap, want externe perspectieven bieden waardevolle inzichten.

De Volgorde –  De Dynamiek

Met de scènes geselecteerd en aangepast, komt de volgende uitdaging: de perfecte volgorde bepalen voor de voorstelling. Beginnen we met een groeps-scene? of juist eindigen? krijgen spelers ongeveer het zelfde aantal scenes? Of zullen we starten met een intiemere duo-scene? Is Antoinette niet 3 keer de gefrustreerde moeder? Is er [te] veel intimiteits-scenes? Ook natuurlijk allemaal een kwestie van smaak.

En aldus

Het samenstellen van een PIT-avond is een kunst op zich. Van de zorgvuldige selectie van scènes tot het creëren van de perfecte flow. Er gaan uren van werk vooraf. En dan, dan is het 20:15, en gaan we in het nu spelen. Lekker in het NU.

PIT speelt improvisatietheater de vloer op Dees Marcel

december 2023 – Erg goede reacties – zelf zijn we zeer tevreden.

Vrijdagavond 8 december om 20.15 uur was het zover. De zaal vulde zich met geroezemoes en de spanning achter de schermen bereikte haar hoogtepunt. Elsa, onze bekwame presentatrice, liet met flair de 7 spelers het podium betreden.

foto: MINOU PHOTO

Freek begeleidt ons, terwijl hij door ons werd begeleid.

Deze periode krijgen we begeleiding van Freek van Zonsbeek, en wat doet hij dat goed! Zo kalm en bedreven. Het is zo bijzonder dat hij precies weet wat PIT is en doet, omdat hij er zelf gespeeld heeft. Op 7 oktober zullen we hoogstwaarschijnlijk extra goed spelen in Betty Asfalt.

Benieuwd wat Freek nog meer heeft gedaan? Hij heeft zijn opleiding tot theaterdocent afgerond aan ArtEZ, Arnhem. Hij heeft werkervaring als theaterdocent bij diverse theatergezelschappen, waaronder Het Filiaal theatermakers (Utrecht), de Toneelmakerij (Amsterdam) en Bontehond (Almere). Daarnaast geeft hij les in spel/theater aan de Utrechtse Dansacademie. Als theatermaker heeft hij uiteenlopende voorstellingen gemaakt met diverse groepen spelers, van jongeren tot volwassenen, onder andere voor de Lindeberg (Nijmegen), stichting Lens Theatermakers (Wageningen), Scholen in de Kunst (Amersfoort, 2019) en Collectief Walden (Amsterdam, 2018).

foto: MINOU PHOTO
theatergroep PIT theatergroeppit PR foto 2023 2024 door Rene Schonenberg

Het zit erop, seizoen 2022/2023 – plus verslag van laatste voorstelling.

We speelden zaterdag 24 juni voor een overvolle Lindenberg Steigerzaal.

In dit artikel lees of zie je:

  • Wat foto’s van de voorstelling – gelardeerd door de tekst
  • Reacties van publiek
  • Drie scene-opdrachten die gespeeld zijn
  • Reacties van spelers vlák na het optreden
  • Over het optreden op 7 oktober 2023 in Amsterdam, het Betty Asfalt complex
  • De nieuwe PR foto voor 2023-2024 gemaakt door Rene Schonenberg

Reacties van publiek

“Bedankt voor de geweldige avond. ps het is heel veel kwaliteit voor heel weinig prijs”.


“Ik vond het echt heel erg tof. J ook. Die laatste scène ook echt hilarisch. Zo knap dit. Fleur zou hier ook helemaal stuk op gaan.”


“Beseffen jullie wel wat een fantastisch goed team jullie zijn”! 
Heb heel erg genoten!!❤️

Het was dan ook voor ons zelf een zeer geslaagde avond. Alles viel op z’n plaats. Het was immers best spannend. Het was een overvolle zaal, we speelden met zendermicrofoons, Niet Elsa maar Nick deed de presentatie en ook nog was JP de muzikale begeleider! Maar het ging dus erg goed. 


1

Drie scene-opdrachten die gespeeld zijn

2

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-1.png

3

Reacties van spelers vlák na het optreden

Over het optreden op 7 oktober 2023 in Amsterdam, het Betty Asfalt complex

5 jaar geleden speelden we er al wel ns: het Betty Asfalt Complex. Met 2 spelers die lang in Amsterdam hebben gewoond en meerdere spelers die er genoeg vrienden en aanverwanten hebben lukte het ons toen met redelijk gemak om de zaal vol te krijgen. Dat gaat nu ook lukken. Voelen we.

Er is een bestellink. hier kun je bestellen: bit.ly/PIT_in_BAC_7okt2023. Ook is er de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van alles van PIT. Dat kan hier:


De nieuwe PR foto voor 2023-2024 gemaakt door Rene Schonenberg

En we hebben een nieuwe PR foto. Eentje waar we best trots op zijn. Gemaakt door onze huis-fotograaf Rene Schonenberg.

Zie hieronder de foto. 

Dit wordt het beeld naar buiten van PIT.

pr foto 2023 2024 theatergroepPIT speelt improvisatie

We gaan er even tussen uit, in september weer trainen, en dan dus 7 oktober gaan we weer knallen. Als Ajax het niet doet, dan doen wij het wel.

tamtam voor optreden pit op 3 feb 2023

Spelen in Elst, in theater de KIK op vrijdag 3 februari

Als we in Nijmegen spelen, slaan we ook op de tamtam, maar minder hard. Daar zijn we zelden niet on-uitverkocht.

In dit geval kennen we minder mensen in Elst, en ook andersom, in Elst kennen de mensen minder goed. 

Dus TAM TAM !

Mede hierom dan ook dit filmpje, waarin onze Marcel via Artificial Inteligence veel kan zeggen. Over het weer, over het leven, maar nog beter, over ons optreden!

Wil je komen? Er zijn nog wat kaarten.

Data bekend van het nieuwe seizoen 2022/2023

Jaaragenda. vrijdag 7 oktober spelen we de 1e keer.

We hebben voor het hele seizoen weer speeldata. Dat doet ons goed. Met een mooi uitstapje naar theater de Kik, in Elst. In februari. 2023. Van harte welkom!

Nog geen linkjes, die komen snel!

Het laatste en beste optreden van PIT zaterdag 25 juni 2022

Nieuws van de natte man. en van Dees.

TheatergroepPIT – Theater de Lindenberg.

Er zijn nog kaartjes. Steigerzaal

Zaterdag 25 juni 2022

https://www.delindenberg.com/theater/theatergroep-pit/orderTickets