Ruim een half jaar PIT

Mei 2015 begon voor mij het PIT avontuur. Inmiddels ruim een half jaar later ben ik twee optredens en behoorlijk wat woensdagavondtrainingen verder.

Ik kan volmondig zeggen dat ik van de improvisatievorm van theater en alles wat daarbij komt kijken ben gaan houden.

Sinds twee jaar ben ik minstens vijf dagen in de week bezig met theater omdat mijn opleiding in deze richting is. Maar improvisatie theater dat is toch echt de woensdagavond bij PIT.

Een heel eigen vorm van theater waar je met heel veel tegelijk rekening moet houden; compositie, tegenkleur, elkaar de ruimte geven, inzetten van je fysiek, verstaanbaarheid etc.

En dit alles moet je ook durven los te laten en in het moment te handelen.

Nieuwe trainer Yvonne

Sinds kort heb ik kennis mogen maken met een nieuwe trainster voor mij, Yvonne Persoon. Voor alle Pitters allang bekend uiteraard. Yvonne legt weer op andere punten haar nadruk als Annigje de Winter die de eerste maanden dat ik bij PIT speelde trainde. Met Annigje hebben we onder andere gezocht naar nieuwe vormen van improvisatie theater. Nu een nieuwe trainster, nieuwe aandachtspunten waar we weer een stap verder mee komen.

Stil spel is wat we vaker aan willen gaan raken, niet alles met woorden inlossen. Een leuke zoektocht.

Hoe is dat bij een groep oudere spelers?

Sinds ik bij PIT zit krijg ik regelmatig de vraag:

‘hoe is nou bij zo’n groep oudere spelers?

Ik ben uiteraard een stuk jonger, toch ervaar ik dit niet zo.

Soms is het wel zoeken in spel, bijvoorbeeld wanneer ik een scène speel waarin ik de partner speel van één van de andere Pitters.

In hoeverre neem ik mee in spel dat ik nou eenmaal jonger ben?  Ben ik nou altijd de zoveel jaar jongere vriend of ga ik spelen dat ik een stuk ouder ben. Hierin ben ik nog onderzoekend. Maar verder ondervind ik geen hinder aan dat leeftijdsverschil.

Al ruim een half jaar heb ik het zowel op spel niveau als persoonlijk niveau enorm naar mijn zin bij een enthousiaste en fanatieke groep spelers die samen PIT vormen.

 

Freek van Zonsbeek